Suomalainen arkkitehtuuri kiehtoo turisteja

Suomalainen arkkitehtuuri on maailmalla tunnettua. Vaikka meiltä puuttuvatkin muualla Euroopassa yleiset keskiaikaiset kaupunkien keskustat ja niiden arkkitehtoniset ajalle tyypilliset talojen koristelut, on meillä siltikin paljon nähtävää. Syynä kaupunkikeskusten puuttumiseen on muun muassa se, että meillä aikaisemmin käytettiin paljon puuta rakennusmateriaalina. Ja tiivis kaupunkirakentaminen ei välttämättä ole kaikkein paloturvallisin ratkaisu, jos talot on pääosin rakennettu puusta. Toisaalta, kaupungit olivat meidän harvaan asutussa maassamme pieniä. Maassamme on silti paljon upeita esimerkkejä pohjoismaisesta arkkitehtuurista ja suunnittelusta.

Empire

Varmastikin maamme tunnetuin empire-tyylinen rakennuskokonaisuus on Helsingin Tuomiokirkon ympäristö. Helsingin Senaatintoria reunustavat toinen toistaan upeammat empiretyyliset rakennukset. Rakennusten arkkitehtuurista vastasi arkkitehti C L Engel. Talot on rakennettu pääosin 1800 luvulla, sen alkupuolella. Senaatintori ympäristöineen on varmasti maamme tunnetuin arkkitehtoninen ympäristö, ja täällä vierailee tuhansittain turisteja vuosittain.

Suomalainen arkkitehtuuri kiehtoo turisteja

Viapori eli Suomenlinna

1748 alettiin rakentaa Viaporin eli Suomenlinnan merilinnoitusta. Sen suunnitteli Augustin Ehrensvärd. Kivestä muurattu linnoitus oli vanhanaikainen jo rakennettaessa, mutta alueella on näyttäviä ja korkeatasoisia yksityiskohtia. Suomenlinnasta löytyy myös maamme merkittävimpiä kivitaloja 1700 – luvulta. Suomenlinnan kirkon torni on siitä erikoinen, että se toimii myös majakkana merenkulkijoille. Tämä kuudella saarella sijaitseva rakennuskokonaisuus on nykyään UNESCON maailmanperintöluettelossa. Alueella käy suuret määrät turisteja ja varsinkin kesäaikaan se on myös helsinkiläisten suosima vapaa-ajan viettopaikka.

Moderni arkkitehtuuri

Puhuttaessa suomalaisesta modernista arkkitehtuurista, nousee väistämättä esille yksi nimi ylitse muiden. Alvar Aalto. Hänen visioitaan on muun muassa Helsingin Töölönlahden rannalla sijaitseva Finlandia Talo. Hän suunnitteli Finlandia-talon jo vuonna 1962 ja se valmistui vuonna 1971. Toinen esimerkki hänen arkkitehtonisista taidoistaan on Otaniemen teknillisen korkeakoulun päärakennus, jonka ensimmäisenä valmistunut osa vihittiin käyttöön vuonna 1965.

Alvar Aallon suunnittelulle oli ominaista, että rakennus ja sen sisustus muodostivat yhtenäisen taiteellisen kokonaisuuden. Hän vaikutti paitsi arkkitehtuurissa, myöskin muotoilun alalla ja hänen käsialaansa on esimerkiksi Aalto – maljakko, joka tunnetaan myös nimellä Savoy-maljakko. Yhteistyössä Artekin kanssa syntyivät klassiset pinottavat kolme- ja nelijalkaiset jakkarat sekä niiden selkänojalliset versiot. Tämä tuolimalli lienee maailman eniten kopioitu huonekalumalli.

Yksityisasunnoksi suunniteltu Villa Mairea sijaitsee Noormarkussa, Satakunnassa. Se rakennettiin 1938-1939 ja sen omistajat olivat Harry ja Maire Gullichsen. Talossa on huomattava kokoelma suomalaista taidetta ja muotoilua ja se on sisutettu Artekin kalusteilla. Valitettavasti Villa Mairea ei enää ole avoinna yleisölle, mutta sinne on kuitenkin mahdollista päästä tilauksesta.